آموزش بازاریابی

برنامه بازاریابی چیست و چگونه طراحی می شود؟

برنامه بازاریابی

تعریف برنامه بازاریابی

برنامه بازاریابی را می توان نوعی سند عملیاتی دانست که از آن برای اجرای استراتژی بازاریابی و تبلیغات استفاده می شود. سازمان ها به کمک این برنامه می توانند سرنخ های جدیدی پیدا کنند. از سوی دیگر بازاریابی صحیح سبب می شود به بازار هدف دسترسی داشته باشید.

درک بهتر:

به طور عمده می توان گفت افراد از اصطلاحات استراتژی و برنامه بازاریابی به جای هم استفاده می کنند، زیرا برنامه های بازاریابی بر اساس چارچوب های استراتژیک توسعه می یابد.

گاهی این احتمال وجود دارد که برنامه و استراتژی درون یک سند قرار بگیرند. این امر در شرکت های کوچک بیشتر دیده می شود زیرا آن ها در طول سال تعداد کمی کمپین اجرا می کنند.

انواع طرح های بازاریابی

انواع مختلفی از طرح های بازاریابی وجود دارد که متناسب با مشاغل مختلف و نیازهای تجاری می باشند. 3 طرح اصلی به شرح زیر می باشند:

  1. راه اندازی محصول جدید: این یک برنامه بازاریابی است که نشان می دهد محصول جدید چگونه وارد بازار می شود، چه کسانی را هدف قرار می دهد و به چه روشی تبلیغات انجام می شود.
  2. رسانه های اجتماعی: یک برنامه بازاریابی رسانه های اجتماعی، بر استراتژی های تبلیغاتی در پلتفرم های مختلف رسانه های اجتماعی و نحوه تعامل با کاربران در این پلتفرم ها تمرکز دارد.
  3. مبتنی بر زمان: این مدل طرح بازاریابی با توجه به شرایط کسب و کار به صورت ماهانه، فصلی و سالانه انجام می شود.

چگونه می توانیم یک برنامه بازاریابی بنویسیم؟

  1. ماموریت و ارزش پیشنهادی: به طور کلی هدف اصلی برنامه بازاریابی این است که ارزش پیشنهادی کسب و کار را در نظر بگیرد. ارزش پیشنهادی باید بیان کند که چگونه یک محصول یا برند مشکل مشتری را حل می کند، مزایای آن محصول یا برند چیست و چرا مشتری باید از این شرکت خرید کند نه شرکت دیگری.
  2. KPI ها را تنظیم کنید: ایجاد شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) به شما این امکان را می دهد که موفقیت برنامه بازاریابی خود را در رابطه با ارزش پیشنهادی شرکت خود اندازه گیری کنید. به عنوان مثال، اگر هدف شما تعامل با جمعیتی خاص در یک منطقه خاص است، می توانید بازدیدهای رسانه های اجتماعی و وب سایت را دنبال کنید.
  3. بازار هدف خود را شناسایی کنید: برنامه بازاریابی بازار هدف یک محصول یا برند را مشخص می کند. تحقیقات بازار عمدتا بر مبنای تصمیمات بازار و کانال های بازاریابی می باشد. به عنوان مثال، اینکه آیا شرکت در رادیو، در رسانه های اجتماعی، از طریق تبلیغات آنلاین یا در تلویزیون منطقه ای تبلیغ می کند. دانستن اینکه مشتری شما چه کسی است، از اجزای بسیار مهم هر طرح تجاری می باشد. به کمک این امر می توانید بهتر روی کسب و کارتان متمرکز باشید و زود تر به هدف برسید. جمعیت‌ شناسی ‌های مختلف، سلیقه‌ ها و نیاز های متفاوتی دارند، دانستن اینکه بازار هدف شما چیست و چگونه به شما کمک می ‌کند بسیار مهم می باشد.
  4. استراتژی و اجرا: برنامه بازاریابی شامل منطق این تصمیمات است. طرح بازاریابی به زمان بندی و ایجاد کمپین های خاص تمرکز دارد. همچنین این برنامه شامل معیارهایی می باشد که به وسیله آن ها می توان نتایج بازاریابی را مورد بررسی قرار داد. مثلاً در رادیو تبلیغ می کنید یا در شبکه های اجتماعی؟ اگر تبلیغات در رادیو یا تلویزیون باشد چه ساعتی پخش می شود؟
  5. بودجه خود را تنظیم کنید: برنامه بازاریابی هزینه هایی در بر دارد. دانستن بودجه خود برای یک برنامه بازاریابی به شما این امکان را می دهد که یک برنامه مناسب در آن زمینه ایجاد کنید، به آن پایبند باشید و از هزینه های بیهوده جلوگیری کنید.
  6. برنامه خود را تنظیم کنید: طرح های بازاریابی را می توان با توجه به نتایج معیارها تنظیم نمود. به عنوان مثال می توان گفت، تبلیغات دیجیتال نتایج بسیار خوبی به همراه داشته است، به همین دلیل سازمان بودجه بیشتری برای این بخش در نظر می گیرد. اصلی ترین دغدغه مدیران بازاریابی این است که پلتفرم ها در زمان مشخص بتوانند نتایج را به خوبی نشان دهند.

چنانچه سازمان معیارهای مناسبی برای ارزیابی نداشته باشید نمی دانید که کدام کمپین مفید بوده و کدام یک تاثیری نداشته است. به یاد داشته باشید که ایجاد ابتکارات ناکارآمد سبب افزایش هزینه ها می شود.

اگر بخواهیم نتایج بدست آمده از بازاریابی دیجیتال را با تبلیغات تلویزیونی مقایسه کنیم، می توان گفت بازاریابی دیجیتال نتایج را در زمان های واقعی به شما نشان می دهد.

در مدل آمیخته بازاریابی سنتی، یک برنامه بازاریابی تحت دسته «ترفیع» قرار می گیرد که یکی از چهار P است، اصطلاحی که نیل بوردن برای توصیف آمیخته بازاریابی محصول، قیمت، تبلیغ و مکان ابداع کرده است.

مارکتینگ پلن

تفاوت برنامه بازاریابی با طرح کسب و کار در چیست؟

یک طرح کسب و کار به جزئیات نحوه عملکرد یک کسب و کار می پردازد. طرح کسب و کار یک نقشه راه برای یک سازمان است. نقشه راه شامل اهداف، ماموریت ها، ارزش ها و استراتژی هایی است که کسب و کار در عملیات روزمره و دستیابی به اهداف خود از آن ها استفاده می کند.

مواردی که در طرح کسب و کار قید می شوند عبارتند از خلاصه اجرایی، استراتژی های بازاریابی، برنامه ریزی های مالی و بودجه ای، تحلیل های بازاریابی و محصولات فروش رفته.

همانطور که گفته شد، یک طرح تجاری شامل یک برنامه بازاریابی است که بر ایجاد یک استراتژی بازاریابی در مورد چگونگی آگاهی مردم از محصول یا خدمات شرکت، نحوه رسیدن به بازار هدف متمرکز است.

قالب یا الگو چیست؟

افراد می توانند به وسیله الگوی طرح بازاریابی، برنامه بازاریابی را اجرا کنند. به طور کلی الگوی برنامه بازاریابی حاوی عناصر مهم و زبان های مختلف می باشد.

خلاصه اجرایی در برنامه بازاریابی چیست؟

خلاصه اجرایی یک برنامه بازاریابی، نمای کلی از برنامه بازاریابی را ارائه می دهد. شاید از خود بپرسید که خلاصه اجرایی شامل چه مواردی است؟

اهداف سازمان و بازاریابی، تحقیقات بازار و بررسی فعالیت های مربوطه در این سند آورده می شود. همچنین به شرح محصول یا خدمات در حال بازاریابی، اطلاعات مربوط به بازار هدف و نحوه برنامه ریزی مالی نیز می پردازد.

استراتژی بازاریابی از بالا به پایین چیست؟

استراتژی بازاریابی بالا به پایین یک روش سنتی می باشد. اینجاست که یک کسب ‌و کار تعیین می ‌کند که باید به چه کسی و چگونه بفروشد و پایگاه مشتری تا چه حدی منفعل است. مشتری به محض شنیدن آگهی تشویق می ‌شود تا اقدامی انجام دهد.

به عنوان مثال، یک استراتژی بازاریابی از بالا به پایین شامل تبلیغات در رادیو یا تلویزیون می شود. این مدل استراتژی عمدتا توسط مدیران شرکت ها تعیین می شود. معمولاً شامل آنچه یک شرکت می خواهد انجام دهد و سپس تعیین راهی برای انجام آن است.

استراتژی بازاریابی پایین به بالا چیست؟

در استراتژی پایین به بالا تمرکز اصلی روی کشف موارد قابل اجرا می باشد. در مرحله بعدی می توان از این استراتژی ها برای ایجاد کمپین تبلیغاتی استفاده کرد.

در حال حاضر مصرف کنندگان دوست دارند به صورت معنادار با خدمات و محصولات ارتباط برقرار نمایند. به کمک استراتژی پایین به بالا این فرآیند آسان تر می شود. به طور عمدتا استراتژی بازاریابی پایین به بالا بیشتر بر روی بازار هدف و ارزش ها متمرکز است.

دیدگاهتان را بنویسید