انواع چاپ

چاپ افست، یکی از روش‌های چاپ در ایران

چاپ آفست
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه

چاپ افست چیست؟

همه افرادی که به دنبال چاپ کتاب، مجله و دیگر موارد مشابه باشند، پس‌از کمی جستجو در بازار چاپ با تنوعی از روش‌های چاپ در این صنعت روبه‌رو می‌شوند.

اولین سوالی که ممکن است در برخورد با این موضوع اهمیت پیدا کند، چیستی روش‌های چاپ و چرایی استفاده از هر کدام است. به‌طور کلی روش چاپ در نظر گرفته شده برای هر کار چاپی متفاوت است.

براساس اینکه کار از چه نوعی است، حجم کار به چه میزان است و مدت زمان در نظر گرفته شده چقدر است یا حتی میزان بودجه در نظر گرفته شده تا چه حد است، روش چاپ می‌تواند متغیر باشد.

چاپ افست از جمله روش‌‌هایی است که تقریبا در بیشتر موارد ذکر شده به عنوان اولین گزینه انتخابی برای چاپ در نظر گرفته می‌‌شود. بنابراین لازم است در ارتباط با آن توضیحات بیشتری عرضه گردد.

مراحل انجام کار چاپ افست

چاپ افست یکی از رایج‌ترین روش‌های چاپ در صنعت چاپ ایران است. این سیستم متشکل از سیستم رنگی مشکی، زرد، سرخابی و آبی آسمانی و به عبارتی CMYK است. دستگاه‌های چاپ افست مدل‌های بسیار متفاوتی دارند که متناسب با قیمت آن هر کدام بین 1 تا 5 ستون رنگ دارند.

چاپ افست همانند روش‌های دیگر چاپ از مراحل متعددی برخوردار است که اولین مساله مهم در آن، پروسه طراحی است. طراحی حرفه‌ای صرفا در آشنایی به فتوشاپ و ابزارهای مشابه خلاصه نمی‌شود.

برای داشتن یک طراحی حرفه‌ای و قدرتمند نیاز است از یک طراح متخصص و کار بلد کمک گرفت. مرحله بعد از طراحی، لیتوگرافی است. در این مرحله پروژه‌ای که توسط طراحان گرافیست طراحی شده به لیتوگرافی می‌رود و با توجه به دستگاه ایمیج ستر از طراحی خروجی فیلم گرفته می‌شود.

آخرین مرحله از روش چاپ افست، مرحله چاپ است. ماشین چاپ با توجه به مدل آن از غلطک‌های متعدد تشکیل شده که مرکب را یکنواخت کرده و نهایتا به زینک می‌رساند.

زینک ابتدا به‌ وسیله غلطکی مرطوب شده و مرکب توسط غلطک دیگری روی زینک مالیده می‌‌شود. سپس نقش از روی زینک به روی لاستیک چاپ افتاده و بعد از آن به کاغذ منتقل می‌شود.

دستگاه‌های چاپ افست باتوجه به مدل آن، دارای سایز چاپ از ۵۰ در ۳۵ سانتی‌متر تا ۱۰۰ در ۷۰ یا حتی ۱۴۰ در ۱۰۰ هستند. در این روش، چاپ هر رنگ به وسیله یک ستون که به ستون رنگ معروف است انجام می‌گیرد.

ترکیب رنگ‌های اصلی هم برای ساخت سایر رنگ‌ها روی کاغذ انجام می‌شود. روش کار دستگاه چاپ به این صورت است که نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه گردان برمی‌گرداند و آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ می‌کند.

زینک‌هایی که در لیتوگرافی استفاده می‌شوند ورقه‌های نازک و قابل انعطاف آلومینیومی دارد که به راحتی خم می‌شوند. بنابراین می‌توان آن‌ها را روی سیلندر ماشین چاپ بست.

زمانی که زینک روی سیلندر مخصوص خود در ماشین چاپ نصب شد، استوانه‌ای را تشکیل می‌دهد که نوردهای آب و مرکب به راحتی می‌توانند به سطح آن برسند.

در روش افست خلاف دیگر روش‌ها نیازی نیست که زینک با کاغذ تماس پیدا کند که این امر باعث به وجود آمدن مزیتی در این نوع روش چاپ می‌شود. سپس مطالب مرکب خورده از روی زینک به سیلندر دیگری منتقل شده که با لایه‌ای از جنس لاستیک پوشیده شده است و به آن سیلندر لاستیک می‌گویند.

سیلندر چاپ نیز که در کنار سیلندر لاستیک قرار گرفته است کاغذ را با پنجه‌های خود می‌گیرد. در این وضعیت تصویر و مطالب مرکب خورده از سیلندر لاستیک به روی کاغذ منتقل می‌شوند. فشار بین سیلندر لاستیک و سیلندر چاپ، فرایند چاپ را عملی می‌سازند.

کاربردهای چاپ افست

برای چاپ انواع بروشور، کاتالوگ، پوستر، کارت ویزیت و کلا کارهای تبلیغاتی که نیاز به تیراژ بالا و کیفیت عالی دارد، می‌توان از این روش چاپ استفاده کرد.

همچنین می‌توان برای تهیه و چاپ تراکت، سربرگ، کتاب راهنما و همچنین چاپ هدایای تبلیغاتی از جمله ست‌های اداری از روش چاپ افست استفاده می‌شود.

امروزه بسیاری از شرکت‌های تبلیغاتی یا هر نوع کسب و کاری جهت قدردانی از مشتریان خود از هدایای تبلیغاتی استفاده می‌کنند. چاپ لوگو و مشخصات کسب و کار برای انواع هدیه تبلیغاتی مانند هدایای مدیریتی یا حتی جعبه پذیرایی نیاز به چاپی با کیفیت دارد که در صورتی که حجم کار بالا باشد بهترین گزینه چاپ افست است.

توجه داشته باشید که علاوه بر چاپ افست، چاپ دیجیتال نیز از بهره‌وری بالایی برخوردار است که در مقاله‌ای جداگانه به طور کامل شرح داده شده است.

همچنین سطوح چاپی بسیار متنوع و گوناگونی از کاغذ و مقوا گرفته تا پلاستیک و حتی شکلات را نیز از طریق چاپ افست می‌توان چاپ کرد. بازی‌‌های روی تخته‌ مانند شطرنج و مارپله، پاکت لوح‌های فشرده، نقشه‌‌ها، بازی‌های کارتی و مثال‌هایی از این دست از جمله موارد قابل چاپ با روش افست هستند.

مزایای چاپ افست

امروزه از میان انواع روش‌های چاپ، از روش افست بسیار استفاده می‌شود. این استفاده به دلیل مزایای خاص آن است که به صورت فهرستی برای‌تان بیان شده است:

  • در این روش می‌توان از انواع متنوعی از کاغذ‌ها برای چاپ استفاده کرد
  • امکان چاپ با تیراژ بالا در این روش وجود دارد
  • چاپ افست ارزان‌ترین روش برای چاپ با کیفیت بالا در تیراژ تجاری است
  • هزینه ایجاد شده در این نوع روش چاپ پایین است
  • کیفیت چاپ در روش افست بسیار بالاست
  • در این روش چاپ علاوه بر سیستم ۴ رنگ (CMYK) می‌‌توان از دیگر رنگ‌‌های ساخته شده نیز استفاده کرد
  • عمر طولانی‌تر زینک نسبت به دستگاه‌های لیتوگرافی به دلیل عدم تماس مستقیم بین صفحه فلزی زینک و سطح چاپ به طوری که تعداد چاپ با استفاده از زینک‌های با کیفیت در کنار مرکب‌های بهبود یافته از یک میلیون تجاوز خواهد کرد

معایب چاپ افست

چاپ افست نیز علاوه بر مزایای ذکر شده در بالا، همانند دیگر روش‌های چاپ دارای معایبی است که این امر باعث شده در برخی موارد نتوان از آن استفاده کرد:

  • استفاده از این روش جهت چاپ محصولات با تیراژ پایین اصلا مقرون به صرفه نیست
  • افت جزئی کیفیت تصویر نسبت به چاپ روتوگرافر در این روش وجود دارد
  • پس از شروع کار دستگاه و زمانی که اپراتور اطلاعات را برای دستگاه چاپ تعریف می‌‌کند، به هیچ عنوان امکان تغییر اطلاعات وجود ندارد و تا پایان کار، اطلاعات اولیه به همان صورت چاپ می‌‌شود

نکته قابل ذکر در روش چاپ افست، هزینه آن است. هزینه چاپ افست متناسب با موارد مصرفی، نوع دستگاه استفاده شده و تجهیزات آن متفاوت می‌شود.

بدیهی است که قیمت روزانه مواد مصرفی مانند کاغذ، جوهر، رنگ، روکش و امثال آن به صورت مستقیم بر قیمت نهایی در چاپ افست تاثیرگذار است. چراکه اکثر مواد مصرفی در این روش چاپ، وارداتی بوده و به دلیل نوسانات ارز، روزانه از قیمت‌های متفاوتی برخوردار است.

امروزه شاهد رشد چاپ افست هم‌زمان با رشد تکنولوژی هستیم و می‌توان گفت بالا رفتن کیفیت چاپ یکی از مهمترین عواملی است که تولید کنندگان ماشین آلات چاپ افست روی آن تمرکز خاصی دارند.

چاپ افست یکی از مقرون به صرفه‌ترین روش‌های چاپ است. به طوری که در تیراژ‌های بالای 5000 عدد برای محصولات متنوع،  بسیار کارامدتر و به صرفه‌تر از چاپ دیجیتال است. همچنین چاپ افست به دلیل کیفیت بالا در چاپ می‌تواند محصولات متنوعی را به مشتریان خود ارائه دهد.

از مهمترین مزایای چاپ افست انعطاف‌‌پذیر بودن آن است که می‌توان آن را روی هرگونه ماده چاپی به کار برد. از جمله محصولاتی که می‌توان با چاپ افست تولید کرد، می‌شود به چاپ کارت ویزیت، چاپ بروشور، چاپ کاتالوگ، چاپ بسته‌بندی، چاپ تراکت و موارد مشابه اشاره کرد. همچنین صنعت بسته‌‌بندی از مشتریان اصلی افست است و این روش چاپی نقش حیاتی برای این صنعت ایفا می‌‌کند.

هدایای تبلیغاتی مدیریتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *