وبلاگ
چاپ دیجیتال، چاپی نوین
همه ساله شاهد پیشرفت روز افزون در صنعت چاپ هستیم. در طول سالهای گذشته از فناوری چاپ جوهر افشان گرفته تا چاپ دیجیتال و لیزری، همگی رشد کرده و ارتقا یافتهاند.
یکی از پیشرفتهای گسترده در صنعت چاپ، نوآوری است که باعث رشد و ارتقا چاپ دیجیتال شده است. امروزه چاپ دیجیتال، ۵۰درصد از بازار خدمات چاپی را از آن خود کرده است و این امر باعث شده تا توجه کمتری به چاپ افست شود.
از این روش برای چاپ سفارشات رنگی، سیاه و سفید و کم تیراژ استفاده میشود. در روش چاپ دیجیتال خلاف اغلب روشهای چاپ نیازی به استفاده از فیلم و زینک نیست و با استفاده از یک فایل مناسب، تصویر به صورت دیجیتال روی سیلندر چاپ منتقل میشود.
در واقع چاپ دیجیتال به نوعی از چاپ گفته میشود که به واسطه آن تصاویر دیجیتال موجودیت واقعی و فیزیکی پیدا میکنند. برای مثال چاپ یک تصویر روی اجسام مختلف که در کامپیوتر توسط نرم افزارهای طراحی، طراحی شده است، نوعی چاپ دیجیتال اختصاصی محسوب میشود.
چاپ دیجیتال نوعی چاپ حرفهای است که کیفیت آن نیز نسبت به چاپ افست بسیار بالاتر خواهد شد. به طور کلی از چاپ دیجیتال برای انجام سفارشهای چاپی در تیراژ کم استفاده میشود.
موارد خاصی از هدایا تبلیغاتی را با چاپ دیجیتال انجام میدهند. هزینه چاپ دیجیتال اگرچه به خودی خود نسبت به چاپ افست بالاتر است، اما به دلیل آن که مراحل کار در آن کمتر میشود، بخشی از هزینهها جبران شده و در مجموع میتوان گفت که تفاوت بسیار زیادی در هزینهها به وجود نخواهد آورد.
مزایای چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال نیز همانند سایر روشهای چاپ از مزایا و معایبی برخوردار است که هر نوع کسب و کار متناسب با محصول مورد چاپ خود باید یکی از روشهای چاپ را در نظر داشته باشد. از جمله مزایای روش چاپ دیجیتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اقتصادی بودن روش چاپ دیجیتال برای چاپ کارها و محصولات کم تیراژ
- بدون نیاز به صرف هزینه برای تهیه فیلم و زینک
- سرعت آمادهسازی بالای چاپ دیجیتال که آن را به یک چاپ فوری تبدیل کرده
- مشاهده رنگ نهایی در چاپ دیجیتال با اولین چاپ
- امکان چاپ لارج فرمت با ماشینهای جوهر افشان
- امکان چاپ تک نسخه و مناسب برای نمونهگیری از چاپ
- مناسب برای چاپ اطلاعات متغیر؛ چراکه امکان تغییر در نسخههای دیگر وجود دارد و مانند چاپ افست محدودیتی در این امر وجود ندارد.
- دوستدار محیط زیست؛ هر چند که در روش چاپ دیجیتال از رنگ و مواد شیمیایی استفاده شده است، ولی خلاف روشهای سنتی چاپ مثل افست، مواد شیمیایی کمتری در آن به کار رفته است. به این صورت که در هنگام چاپ یا قبل از آن مواد کمتری خصوصا در لایه بین کاغذ و لایه نهایی چاپ وجود دارد و نیازی ندارد که از پلیتهای شیمیایی استفاده شود.
معایب چاپ دیجیتال
از جمله معایب چاپ دیجیتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کیفیت چاپ در ماشینهای اولیه دیجیتال نسبت به روشهای دیگر همچون روش چاپ افست پایینتر بوده است. اما ماشینهای امروزی میتوانند با کیفیت قابل قبول با چاپ افست رقابت کنند.
- مواد مصرفی همچون تونر در روش چاپ دیجیتال گرانتر از روشهای دیگر همچون افست است.
- معمولا در ابعاد کوچک چاپ و عرضه میشوند. هر چند ماشینهای اینکجت با ابعاد بزرگ عرضه میشوند.
- امکان چاپ رنگهای خاص از جمله طلایی و نقرهای در اکثر این ماشینها وجود ندارد و این امر باعث محدودیت برای برخی محصولات میشود.
- روش چاپ دیجیتال توان چاپ کمتری روی متریالهای مختلف دارد.
- استفاده از این روش برای محصولات چاپی بزرگتر و در تیراژ بالا هزینه بر است.
انواع روشهای چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال براساس معیارهای متفاوت، دستهبندیهای مختلفی دارد. از مهمترین روشهای چاپ دیجیتال از لحاظ تکنولوژی میتوان موارد زیر را نام برد که به توضیحات مختصری در ارتباط با هر یک میپردازیم.
روش چاپ دیجیتال نوری
یکی از پرکاربردترین و امروزیترین روشهای چاپ دیجیتال، چاپ نوری است. در این روش با استفاده از تابش نور، تصاویر را روی کاغذهای حساس به نور یا همان کاغذ عکاسی، چاپ کرده و در مرحله بعد تثبیت میکنند.
کیفیت تصاویر در این روش، بسیار بالاست. یکی از مشکلات روش چاپ نوری، دو مرحلهای بودن آن است. البته امروزه این مشکل، با وجود دستگاههای اتوماتیک، حل شده است.
روش چاپ حرارتی
در سیستم چاپ حرارتی، با ایجاد گرمای شدید به وسیله ماتریسهای حرارتی یا لیزر و دیگر واکنشهای شیمیایی، رنگ و تصویر را روی کاغذهای حساس به حرارت چاپ میکنند. از این روش برای چاپ تصاویر تک رنگ استفاده میشود. البته امروزه استفاده از این روش، تقریبا منسوخ شده است.
روش تصعید رنگ
در واقع سیستم تصعید رنگ، مشابه روش حرارتی است. در این سیستم، ابتدا رنگها روی سلفون قرار گرفته و سپس با استفاده از پرتوهای رنگی مانند ماتریسهای حرارتی رنگها، از روی سلفون بخار شده و روی کاغذ ثبت میشوند.
تصاویر چاپ شده به این روش، از کیفیت بالایی برخوردارند. در دهههای گذشته از این روش برای چاپ پوسترهای تبلیغاتی استفاده میشد. قیمت پایین این دستگاه سبب شده تا در بسیاری از لابراتوارهای عکاسی از این چاپگر استفاده شود.
اما مواد مصرفی این دستگاه مانند سلفونهای رنگی دارای قیمت بالایی است که سبب میشود استفاده از آن، مقرون به صرفه نباشد.
روش چاپ الکتروفوتوگرافی
به طور کلی سیستم الکتروفتوگرافی به دو نوع مرکب جامد پودری یا تونری و مایع یا دیجیتال مرکبی تقسیم میشود که توصیف هر یک به شرح زیر است.
در روش تونری، از طریق شعاع نور لیزر، مرکبهای پودری که تونر نام دارد باردار شده و با ذوب شدن این تونرها، تصاویر روی کاغذ نقش میبندد. سرعت چاپ تصاویر در روش تونری بیشتر از روش جوهر افشان است. البته این روش، به دلیل وجود واسطه بین مخزن رنگ و سطح چاپی جز تکنولوژی دیجیتال محسوب نمیشود.
در روش دیجیتال مرکبی به جای استفاده از مرکبهای پودری، از مرکبهای رنگی مایع استفاده میشود. اما محدودیتهای این چاپگر سبب شده تا کمتر مورد توجه قرار گیرد.
یکی از این محدودیتها فناوری پیچیده به کار رفته در این دستگاه است که تا سالها فقط در اختیار شرکت Indigo بوده است. محدودیت بعدی این چاپگر، ابعاد سطح چاپی است که تنها ابعاد ارائه شده در این دستگاه، سطح چاپی A3 است. در نهایت آخرین محدودیت موجود در این دستگاه که باعث میشود امروزه کمتر به آن توجه شود، قیمت بالای این چاپگر است.
روش چاپ جوهر افشان
در روش جوهر افشان که از مهمترین و رایجترین روشهای چاپ است، دادههای دیجیتال به صورت مستقیم و به وسیله مرکبهای مایع روی سطوح چاپی منتقل میشوند.
در این سیستم چاپگر مرکب مایع را به صورت مستقیم از هد روی کاغذ انتقال میدهد. در این روش به دلیل عدم استفاده از محمل میانی، تاثیر عوامل محیطی بر کیفیت چاپ به حداقل میرسد. نازل رنگ پاش این چاپگر، کاملا دیجیتالی بوده و فقط از دو فرمان مثبت و منفی به معنای پاشیدن یا نپاشیدن رنگ پیروی میکند.
تنوع در ابعاد دستگاههای چاپی که از سیستم جوهر افشان پیروی میکنند از پرینترهای رومیزی آغاز و تا دستگاههای با عرض پنج متر را در بر میگیرد.
مهمترین سیستمهای چاپ دیجیتال، شامل سیستم جوهر افشان با امکان پاشیدن تونر براساس تقاضا و پیوسته است. همانطور که گفته شد سیستم جوهر افشان، با کیفیتترین، رایجترین و اصیلترین روش چاپ دیجیتال محسوب میشود و کاربردهای فراوان دارد.
چاپ لیزری
تحت نام این روش، چندین روش دیگر برای انتقال تصویر از فایل دیجیتال، روی سطح چاپ شونده وجود دارد که رایجترین آن الکتروگرافی یا زیروگرافی است. جالب است که بدانید این روشها متعلق به شرکت زیراکس است. زیراکس به عنوان تولید کننده ماشینهای فتوکپی و تکنولوژی دیجیتال توسعه چشمگیری را در بازار کار، با این روش ایجاد کرده است.
اساس کار در این روش مبتنی بر عمل الکترواستاتیک است. در این روش تصویر به اجزای بسیار کوچکی تقسیم شده و به آن بار الکتریکی مثبت یا منفی داده میشود. هر کدام از این اجزا جنس مخالف خود را جذب میکنند. یک سطح حساس به نور مثل یک سیلندر یا یک نوار با الکتریسیته ساکن شارژ مثبت میشود.
در دستگاه کپی یک لنز وظیفه انعکاس تصویر مورد چاپ را روی این سطح حساس به نور دارد. شارژ الکتریکی مثبت در قسمتهایی که منبع نور روشن و خاموش میشود باقی میماند، ولی از نقاط بدون تصویر پاک میشود.
در مورد کار با استفاده از فایل دیجیتال نیز همین اصول حاکم است اما تصویر با استفاده از یک منبع نور لیزر به صورت نقطه به نقطه روی سطح حساس به نور شکل میگیرد. سپس پودر تونر با بار الکتریکی منفی به سطح حساس به نور تغذیه میشود که فقط به نقاط با بار الکتریکی مثبت چسبیده میشود.
سپس به این پودر که در حقیقت نقش مرکب چاپ را دارد، حرارت میدهند تا به طور کامل روی کاغذ ثابت شود. هر چند استفاده از لیزر در این روش رایج است، اما به جای آن میتوان تصویرسازی را با استفاده از لامپهای LED با LCD یا EDI (تصویرسازی با لامپ الکترونیک) یا تجهیزات دیگر انجام داد.
چاپ مغناطیسی
یکی دیگر از روشهای مورد استفاده در چاپ دیجیتال، چاپ مغناطیسی است. در این روش سیلندر چاپ دارای پوشش مغناطیسی بوده و تصویرسازی روی آن با شارژ مغناطیسی واحدهای بسیار ریز صورت میگیرد. ذرات تونر شارژ شده، تصویر را روی کاغذ منتقل میکنند.
در بعضی از این سیستمها فقط امکان چاپ یک رنگ روی یک طرف از کاغذ وجود دارد و برای چاپ چهار رنگ نیز نیاز به چهار واحد چاپ است. سیستمهای دیگری نیز وجود دارند که امکان چاپ چهار رنگ با انتقال تصویر روی لاستیک و تصویرسازی مجدد سیلندر و همچنین چاپ روی دو طرف کاغذ را دارند.
کاربردهای چاپ دیجیتال
از چاپ دیجیتال میتوان برای چاپ در تیراژ محدود و چاپ شخصی شده استفاده کرد. در چاپ دیجیتال به دلیل حذف پلیت و چاپ مستقیم از کامپیوتر به روی سطح چاپی و امکان کالیبراسیون دستگاه، امکان چاپ در تیراژ پایین حتی یک نسخه با هزینه کم وجود دارد.
به همین دلیل این روش چاپ دیجیتال برای مصارفی مثل تهیه نمونه یا چاپ محصولات کم تعداد و سریع کاربرد زیادی دارد. همچنین در چاپ دیجیتال علاوه بر امکان چاپ در تیراژ پایین میتوان هر کدام از سطوح چاپی خود را متفاوت با سطوح چاپی قبلی چاپ نمود.