بدون شک علاقه مندان به کتاب و کتاب خوانان نوجوان و حتی بزرگسالان، در جریان برگزاری هرساله نمایشگاه بین المللی کتاب در تهران هستند. نمایشگاهی که همه ساله در اردیبهشت ماه برگزار می شود و محلی مناسب برای گردهمایی انتشارات بزرگ و کوچک، عاشقان کتاب و عموم مردم می باشد.
تاریخچه نمایشگاه کتاب تهران
نیاز جامعه به یک گردهمایی بزرگ بین کتابخوانان و ناشران کتاب باعث شد تا در سال 1366 برای اولین بار نمایشگاه بین المللی کتاب در محل دائمی نمایشگاه های تهران، در کنار بزرگراه چمران در شمال تهران، برگزار گردد و چندی نگذشت تا این نمایشگاه به یکی از محبوب ترین نمایشگاه های بین المللی در تهران نزد طرفداران خود تبدیل شد.
نمایشگاه بین المللی کتاب تا سال 1385 در محل دائمی نمایشگاه های تهران با هدف ترویج کتاب خوانی و معرفی برندهای تازه وارد به عرصه کتاب و نیز فروش کتاب های داخلی، خارجی و دانشگاهی برگزار شد و از سال 1368 محل برگزاری آن به مصلای تهران انتقال یافت که دلیل این انتقال را می توان به وجود آمدن ترافیک شدید در اتوبان چمران و نبود فضای کافی برای تردد و پارک ماشین ها دانست. هرچند بعد از انتقال نمایشگاه به مصلی تهران نیز از حجم ترافیک های سالانه در مدت زمان برگزاری نمایشگاه کتاب کاسته نشد.
در نهایت از سال 1395 نمایشگاه بین المللی کتاب به مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب در جنوب تهران منتقل شد. مجموعه شهر آفتاب که نزدیک فرودگاه بین المللی امام خمینی و در حاشیه آزاد راه خلیج فارس واقع شده است، با هدف توسعه و ترویج تجارت بین المللی تاسیس گردید.
نزدیکی این مجموعه نمایشگاهی به بزرگراه های تهران قم و تهران ساوه و نیز راه آهن از امتیاز های این مجموعه به شمار می آید که دسترسی بسیاری از افراد را آسوده نموده است. اولین نمایشگاهی که در این مجموعه افتتاح گردید بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب بود که در سال 1395 برگزار گردید.
پیشنهاد می کنیم مقاله تاریخچه و داستان زیبای برگزاری نمایشگاه را مطالعه فرمایید
بخش های مختلف نمایشگاه کتاب
به طور کلی نمایشگاه کتاب به دو بخش خارجی و داخلی تقسیم می گردد به طوری که غرفه ناشران داخلی بر اساس حروف الفبای نام انتشاراتی آنان تقسیم بندی می شود.
ناشران عمومی پای ثابت نمایشگاه کتاب هستند و مخاطب عام و ویژه خود را دارند. بخش ناشران دانشگاهی از فعالین حوزه نشر در زمینه کتب دانشگاهی در رشته های مختلف تشکیل می شود.
بخش دیگر که مربوط به بخش کودک و نوجوان می باشد نیز گرچه مخاطبان خاص خود را دارد اما بزرگترها نیز عموما به دلیل جذابیت بالای این بخش، اوقاتی را در آن به سر می برند.
یکی دیگر از قسمت های جذاب نمایشگاه بخش ناشران آموزشی و کمک آموزشی است که از مخاطبان بسیار بالایی برخوردار است و افراد زیادی هر ساله به امید خرید از چنین ناشرانی به نمایشگاه کتاب مراجعه می کنند.
بخش آخر نمایشگاه بین المللی کتاب، بخش ناشران خارجی است که شامل تقسیم بندی ناشران عربی و ناشران لاتین و دیگر زبان ها می شود.
هرچند نمایشگاه کتاب تهران همواره دارای ضعف ها و مشکلات کوچک و بزرگی است، اما نباید از مزیت های آن برای بازدیدکنندگان غافل شد. نمایشگاه بین المللی کتاب جز معدود نمایشگاه هایی است که توانسته هر ساله در وسعتی بزرگ برای طرفداران خود برگزار شود و بسیاری از خواسته های عموم مردم را پاسخ گو باشد.
پیشنهاد می کنیم مقاله شرکت در نمایشگاه ها چه مزیتی برای کسب و کارها دارد؟ را مطالعه فرمایید
مزیت حضور در نمایشگاه کتاب
نمایشگاه کتاب محلی است برای ملاقات بین ناشران و کتابخوانان؛ جایی که کتابخوانان این فرصت را دارند تا به طور مستقیم با ناشران در ارتباط بوده، کتاب مورد علاقه خود را نقد کرده و یا درخواست چاپ مجدد کتاب دهند.
علاوه بر مزیت هایی که نمایشگاه کتاب برای بازدید کنندگان و علاقه مندان به کتاب به همراه دارد، ناشران کتاب نیز اغلب به دلیل افزایش فرصت های کاری در نمایشگاه، از حضور هر ساله در نمایشگاه استقبال می کنند و فرصت تعامل با بازدید کنندگان و دیگر ناشران را از جمله مزیت های حضور در نمایشگاه کتاب می دانند.
به طور کلی نمایشگاه کتاب چه برای بازدیدکنندگان و چه برای ناشران کتاب فرصتی بسیار مناسب می باشد. نمایشگاه کتاب به بازدید کنندگان این فرصت را می دهد تا بین ناشران و کتاب های موجود مقایسه کرده و بهترین گزینه موجود را انتخاب کنند. همچنین با حضور در نمایشگاه کتاب امکان اطلاع یافتن از تازه های نشر برای بازدید کنندگان وجود دارد؛ امکانی که شاید دیرتر در اختیار همگان قرار گیرد.
از دیگر مزیت های نمایشگاه کتاب، فرصتی است که به بازدیدکنندگان داده می شود تا با دیگر سبک ها و سلیقه ها نیز آشنا شوند و به دنبال کتاب های جدید و به روز باشند. همچنین با تخفیفاتی که برای دانشجویان، دانش آموزان و دیگر اقشار جامعه در نظر گرفته می شود، امتیاز خرید بیشتر با قیمت کمتر برای بازدید کنندگان وجود دارد.
راههای دسترسی به نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب
دسترسی به نمایشگاه کتاب در مجموعه شهر آفتاب به چهار طریق استفاده از خودروی شخصی، مترو، اتوبوس و تاکسی امکان پذیر است.
خودروی شخصی
با خودروی شخصی می بایست در هر کجای تهران که قرار دارید به سمت آزاد راه خلیج فارس حرکت کنید. اتوبان های امام علی، چمران و آیت الله سعیدی به بزرگراه آزادگان و در نهایت به آزاد راه خلیج فارس راه پیدا می کنند.
همان طور که در بالاتر نیز اشاره شد، شهر آفتاب روبهروی حرم مطهر واقع شده است و خوشبختانه از پارکینگ بزرگ و وسیعی برخوردار است. بنابراین در صورتی که با خودروی شخصی به نمایشگاه شهر آفتاب مراجعه می کنید نگرانی بابت پارکینگ وجود ندارد.
مترو
یکی دیگر از راه های دسترسی به نمایشگاه آفتاب استفاده از مترو به مقصد ایستگاه شهر آفتاب می باشد. برای رسیدن به نمایشگاه کتاب می بایست با خط یک مترو یعنی خط قرمز رنگ (خط تجریش ـ کهریزک) سفر کنید. قطار های این خط عموما از اولین روز نمایشگاه کتاب از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۸:۳۰ شب آماده خدمت رسانی به مسافران هستند.
اتوبوس
از دیگر روش های دسترسی به نمایشگاه بین المللی کتاب در شهر آفتاب استفاده از اتوبوس می باشد. در بازه زمانی برپایی نمایشگاه از هر جای تهران در صورت مراجعه به پایانه های اصلی اتوبوس رانی امکان برخورداری از خدمات اتوبوس رانی را خواهید داشت.
پایانه های میدان تجریش، میدان صنعت، میدان نوبنیاد، پایانه بیهقی، میدان رسالت، پایانه تهرانپارس، میدان آزادی، میدان راهآهن، ترمینال جنوب، پایانه خاوران، پایانهی نعمت آباد از جمله پایانه های اصلی اتوبوس رانی می باشند که امکان خدمت رسانی به مسافران را دارا هستند.
تاکسی
تاکسی های مجموعه شهر آفتاب نیز همانند اتوبوس ها در بیشتر میدان ها و پایانه های تاکسی رانی اصلی در تهران آماده خدمت رسانی و جابه جایی مسافران و علاقه مندان به نمایشگاه کتاب هستند
تاکسی های نمایشگاه کتاب را می توانید در میدان های تجریش، نوبنیاد، صنعت، پایانه بیهقی، میدان رسالت، پایانه تهرانپارس، ترمینال آزادی، ترمینال جنوب، میدان راه آهن، پایانه خاوران و نعمتآباد پیدا کنید.
اگر شما هم تجربه حضور به عنوان غرفه دار در نمایشگاه کتاب را داشته اید، لطفا تجربه خود را از طریق بخش کامنت با ما و سایر خوانندگان این مقاله در میان بگذارید